Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Вірусний гепатит А . Як запобігти захворюванню?

Цивільний захист
20.05.2025

  У Вінниці з минулого тижня зареєстровано спалах захворювань на вірусний гепатит А( ВГА). Підтверджено лабораторно 57 випадків та хворі з підозрою ще госпіталізуються  у стаціонари. Хворі мають однакові симптоми: висока температура, нудота та жовтяниця. Джерело інфекції поки що не виявлено, але причиною зараження підозрюють питну воду, яку вживали хворі.

 Стан захворюваності на ВГ у Кривому Розі спорадичний, реєструються поодинокі випадки. За результатами епідрозслідування проводяться протиепідемічні заходи в осередку та проводяться лабораторні дослідження питної води. Медпрацівники первинної медичної допомоги проводять медичний нагляд за контактними та, при необхідності, лабораторні обстеження.

               З метою моніторингу якості питної води централізованого водопостачання у місті фахівцями     ВСП « Криворізький районний відділ ДУ«Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» щоденно проводяться лабораторні дослідження  проб останньої в визначених місцях , а також в осередках гострих кишкових інфекцій та вірусних гепатитів. В 2024-2025р забруднення вірусами гепатиту та іншими вірусами не реєструвались.      

Чим характеризується ВГА і чим він особливий?

         ВГА – це інфекційне захворювання вірусної етіології з фекально-оральним шляхом передачі, який вражає печінку, має поліморфну клінічну симптоматику та має тривалий інкубаційний період від 7 до 50 діб, в середньому 14-28 діб. Захворювання антропонозне, тобто хворіють тільки люди. Вірус виділяється за 2 тижні до появи симптомів захворювання, та виділяється в зовнішнє середовище з сечею і фекаліями. Вірус стійкий у зовнішньому середовищі: до 3 -10 місяців у воді, у побуті в сухому середовищі - тиждень, на овочах – до 2х тижнів, у випорожненнях - до 30 діб. Але він чутливий до кип’ятіння - знешкоджується впродовж 5 хвилин, а також чутливий до дезінфекційних засобів звичайної концентрації.

        Шляхи передачі інфекції:  водний, харчовий та контактно- побутовий - через забруднену воду, харчові продукти та забруднені руки, предмети вжитку.

        При спалахах, зазвичай, ведучим є водний шлях передачі, також можуть реалізовуватись,харчовий,при менш локальних групових захворюваннях та контактно-побутовий шлях передачі,який реалізується в комплексі з водним та харчовим і, самостійно, при спорадичних захворюваннях. Для ВГА притаманна сезонність та періодичність: осіннє-зимовий період з періодичністю підйомів та спадів рівня захворюваності в 8-10 років.

           Схильні до захворювань усі вікові групи населення , але групами ризику є діти організованих колективів, медпрацівники, працівники каналізаційних водопровідних мереж та очисних споруд. Джерелом інфекції є інфікована людина, особливо в продромальному періоді. Оскільки в більшості випадків хвороба може протікати в латентній, стертій формі то, при недотриманні правил миття рук, ризик зараження високий. Це надзвичайно важливо для працівників харчової галузі з виробництва харчових продуктів, громадського харчування, де може бути через недбалість забруднення  при приготуванні страв та харчових продуктів і виникають епідускладнення з харчовим шляхом передачі.

      Хвороба доволі специфічна, продромальні симптоми не схожі на патогноматичні. З’являються респіраторні симптоми з підвищенням температури тіла, нудотою, рідкими випорожненнями. Характерними симптомами є біль в правому підребіррі в області печінки, розміри її якої збільшені; з’являється пожовтіння склер, шкіри, знебарвлений кал та темного кольору сеча. Хворий, в залежності від важкості та наявності санітарно-гігієнічних умов за місцем  проживання, може лікуватись, як в інфекційному стаціонарі, так і в вдома.

      Заходи профілактики прості:

  • Пити кип’ячену або бутильовану воду.
  • Вживати харчові продукти термічно оброблені, овочі мити та ошпарювати кип’ятком. Не користуватись стихійними ринками для придбання харчових продуктів.
  • Дотримуватись особистої гігієни, ретельно мити руки, користуватись антисептиком, особливо після відвідування туалетів, торгової мережі, лікарень, поїздки в транспорті та інше.

     Є ще один метод профілактики: вакцинація, яка, зазвичай, рекомендується при групових захворюваннях для контактних, при спалахах для медпрацівників та іншим особам ризику. В календарі профщеплень вона рекомендована за епідпоказниками. Вакцинація проводиться двома дозами з інтервалом 6-12 місяців.

     Порада для жителів міста: не займайтесь самолікуванням, своєчасно звертайтесь до сімейного лікаря та дотримуйтесь правил профілактики ВГА.      Будьте здорові!

Завідувач Північного відділення

ВСП «Криворізький РВ

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                Ніна КУЗЬМІНА

2025 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше