Вірусний гепатит А . Як запобігти захворюванню?
У Вінниці з минулого тижня зареєстровано спалах захворювань на вірусний гепатит А( ВГА). Підтверджено лабораторно 57 випадків та хворі з підозрою ще госпіталізуються у стаціонари. Хворі мають однакові симптоми: висока температура, нудота та жовтяниця. Джерело інфекції поки що не виявлено, але причиною зараження підозрюють питну воду, яку вживали хворі.
Стан захворюваності на ВГ у Кривому Розі спорадичний, реєструються поодинокі випадки. За результатами епідрозслідування проводяться протиепідемічні заходи в осередку та проводяться лабораторні дослідження питної води. Медпрацівники первинної медичної допомоги проводять медичний нагляд за контактними та, при необхідності, лабораторні обстеження.
З метою моніторингу якості питної води централізованого водопостачання у місті фахівцями ВСП « Криворізький районний відділ ДУ«Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» щоденно проводяться лабораторні дослідження проб останньої в визначених місцях , а також в осередках гострих кишкових інфекцій та вірусних гепатитів. В 2024-2025р забруднення вірусами гепатиту та іншими вірусами не реєструвались.
Чим характеризується ВГА і чим він особливий?
ВГА – це інфекційне захворювання вірусної етіології з фекально-оральним шляхом передачі, який вражає печінку, має поліморфну клінічну симптоматику та має тривалий інкубаційний період від 7 до 50 діб, в середньому 14-28 діб. Захворювання антропонозне, тобто хворіють тільки люди. Вірус виділяється за 2 тижні до появи симптомів захворювання, та виділяється в зовнішнє середовище з сечею і фекаліями. Вірус стійкий у зовнішньому середовищі: до 3 -10 місяців у воді, у побуті в сухому середовищі - тиждень, на овочах – до 2х тижнів, у випорожненнях - до 30 діб. Але він чутливий до кип’ятіння - знешкоджується впродовж 5 хвилин, а також чутливий до дезінфекційних засобів звичайної концентрації.
Шляхи передачі інфекції: водний, харчовий та контактно- побутовий - через забруднену воду, харчові продукти та забруднені руки, предмети вжитку.
При спалахах, зазвичай, ведучим є водний шлях передачі, також можуть реалізовуватись,харчовий,при менш локальних групових захворюваннях та контактно-побутовий шлях передачі,який реалізується в комплексі з водним та харчовим і, самостійно, при спорадичних захворюваннях. Для ВГА притаманна сезонність та періодичність: осіннє-зимовий період з періодичністю підйомів та спадів рівня захворюваності в 8-10 років.
Схильні до захворювань усі вікові групи населення , але групами ризику є діти організованих колективів, медпрацівники, працівники каналізаційних водопровідних мереж та очисних споруд. Джерелом інфекції є інфікована людина, особливо в продромальному періоді. Оскільки в більшості випадків хвороба може протікати в латентній, стертій формі то, при недотриманні правил миття рук, ризик зараження високий. Це надзвичайно важливо для працівників харчової галузі з виробництва харчових продуктів, громадського харчування, де може бути через недбалість забруднення при приготуванні страв та харчових продуктів і виникають епідускладнення з харчовим шляхом передачі.
Хвороба доволі специфічна, продромальні симптоми не схожі на патогноматичні. З’являються респіраторні симптоми з підвищенням температури тіла, нудотою, рідкими випорожненнями. Характерними симптомами є біль в правому підребіррі в області печінки, розміри її якої збільшені; з’являється пожовтіння склер, шкіри, знебарвлений кал та темного кольору сеча. Хворий, в залежності від важкості та наявності санітарно-гігієнічних умов за місцем проживання, може лікуватись, як в інфекційному стаціонарі, так і в вдома.
Заходи профілактики прості:
- Пити кип’ячену або бутильовану воду.
- Вживати харчові продукти термічно оброблені, овочі мити та ошпарювати кип’ятком. Не користуватись стихійними ринками для придбання харчових продуктів.
- Дотримуватись особистої гігієни, ретельно мити руки, користуватись антисептиком, особливо після відвідування туалетів, торгової мережі, лікарень, поїздки в транспорті та інше.
Є ще один метод профілактики: вакцинація, яка, зазвичай, рекомендується при групових захворюваннях для контактних, при спалахах для медпрацівників та іншим особам ризику. В календарі профщеплень вона рекомендована за епідпоказниками. Вакцинація проводиться двома дозами з інтервалом 6-12 місяців.
Порада для жителів міста: не займайтесь самолікуванням, своєчасно звертайтесь до сімейного лікаря та дотримуйтесь правил профілактики ВГА. Будьте здорові!
Завідувач Північного відділення
ВСП «Криворізький РВ
ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Ніна КУЗЬМІНА