Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Основні причини пожежі в побуті

Цивільний захист
12.11.2019

Основні причини пожежі в побуті

Виникнення пожежі на промислових, виробничих або громадських об'єктах в більшості випадків відбувається в результаті грубого порушення правил безпеки. Проте в побутових умовах вимоги до забезпечення пожежної безпеки менш жорсткі, з-за чого саме такі загоряння вважаються найбільш поширеними. Справа в тому, що причини пожежі в побуті не завжди обумовлені порушеннями технічних правил експлуатації устаткування, хоча і ця категорія пожеж зустрічається нерідко. Як правило, займання в побутових умовах обумовлені випадковостями і людським фактором, що, втім, не скасовує відповідальності винуватців.
10 причин пожеж в побуті
Складно провести суворе розмежування між окремими пунктами, тим не менш такий перелік дозволить детальніше ознайомитися з основними чинниками, які призводять до побутового пожежі:
?  Дитячі пустощі.
?  Непотушенна сигарета.
?  Порушення в монтажі або експлуатації електрообладнання.
?  Використання приладів, які не мають адаптації до електромережі.
?  Пошкодження в проводці або неправильне її укладання.
?  Порушення в експлуатації опалювального обладнання.
?  Застосування вогненебезпечної інструменту з метою ремонту або      будівництва.
?  Неправильне поводження з хімічними препаратами.
?  Порушення в поводженні з піротехнічними засобами.
?  Розведення багать у підвальних приміщеннях і на горищах.
Кожна з означених причин має свою статистику подій, яка, очевидно, може відрізнятися від кількості пожеж, що сталися в силу інших факторів. Тому слід виділити найбільш поширені причини пожеж у побуті, знання яких дозволить підвищити шанси на попередження таких загорянь у майбутньому.

Як діяти при пожежі?

Якщо запобігти небезпека не вдалося і пожежа почалася, то слід негайно вжити відповідних заходів з порятунку людей або, якщо є можливість, ліквідації займання. В першу чергу необхідно вимкнути електроприлад, який міг стати причиною загоряння. Якщо цього зробити не вдалося, то слід відключити електроживлення всієї квартири в щитку. Оскільки причини пожежі в побуті можуть бути не пов'язані з технікою, то порядок дій може бути іншим. У будь-якому випадку перші спроби гасіння пожежі слід зробити у вигляді накривання джерела вогню щільним несинтетическим полотном. Даний спосіб дозволить захистити полум'я від кисню, за рахунок якого і відбувається горіння. Разом з цим необхідно зробити дзвінок в пожежну службу, вказавши точні дані місцезнаходження та інші дані, які можуть знадобитися оператору. Після цього, якщо спроби боротьби з вогнем ні до чого не привели, слід вивести людей з приміщення й залишити квартиру.

Шановні громадяни!
Будьте обережні з вогнем – не залишайте увімкненими без нагляду прилади опалення, газові плити, печі, не залишайте дітей дошкільного віку без нагляду.
Будьте уважними!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше