Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інформація щодо загострення санітарно-епідемічної ситуації

Цивільний захист
22.07.2022

Наступним інформую, що за результатами аналізу санітарно-
епідеміологічної ситуації щодо спалахів гострих кишкових інфекційних
захворювань та харчових отруєнь за 6 місяців 2022 року працівники
територіальних органів Держпродспоживслужби в областях та м. Києві взяли
участь у розслідуванні 34 випадків спалахів гострих кишкових інфекційних
захворювань, внаслідок яких постраждало 302 особи, з них 138 дітей (45,7%), у
тому числі після введення воєнного стану зареєстровано 27 спалахів, внаслідок
яких постраждало 249 осіб, з них 103 дитини (41,4%).
За аналогічний період 2021 року працівники Держпродспоживслужби
взяли участь у розслідуванні 36 спалахів гострих кишкових інфекційних
захворювань, внаслідок яких постраждало 427 осіб, з них 319 дітей (74,7%).
Всього за 6 місяців 2022 року спалахи зареєстровано на території
наступних областей (другою цифрою зазначено кількість спалахів після
введення воєнного стану): у Львівській області – 12/11, Одеській – 4/3,

2

Дніпропетровській – 3/3, Запорізькій та Київській – 3/2, Тернопільській – 2/2,
Полтавській – 2/1, Закарпатській, Івано-Франківській – 1/1, Черкаській та
Чернівецькій – по 1/0, м.Київ – 0/1 спалах.
За 6 місяців 2022 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем
виникнення наступний: 5 спалахів зареєстровано у дитячих закладах (заклади
дошкільної освіти – 4, школи – 1); 6 спалахів – у побуті, 6 спалахів, пов’язані із
закладами громадського харчування, по 1 – з їдальнею промислового
підприємства та установи виконання покарань, у місцях перебування
внутрішньо переміщених осіб – 15 спалахів.
З оперативними даними у поточному році 8 спалахів викликано вірусами: 1
– шигелами, 5 – сальмонелами, 12 – іншими бактеріальними збудниками, при 5
спалахах – збудники не встановлено, при 1 хворі не обстежувались, при 2 –
дослідження тривають.
Передача збудників інфекцій в 2022 році відбувалася: харчовим шляхом -19
спалахів, контактно-побутовим шляхом – 9, при 3 – фактори та шляхи
інфікування не встановлено, забруднена вода стала фактором передачі при 1
спалаху.
За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в
Миколаївській області, відповідно до результатів лабораторних досліджень
проб із річкової води, ізольований штамп №17/9, підтверджений як Vibrio
cholera O1 (бровар Ельтор сировар Інаба, нетоксигенний штамп).
Спеціалісти територіальних управлінь Держпродспоживслужби за 6
місяців 2022 взяли участь у розслідуванні 43 випадків ботулізму з 46
постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки реєструвались у
Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного
домашнього виготовлення та риби, придбаної в місцях стихійної торгівлі.
Необхідно відмітити, що саме в червні значно ускладнилась епідемічна
ситуація щодо захворюваності на ботулізм. Було зареєстровано 20 випадків
захворювання на ботулізм з 20 постраждалими, майже стільки, стільки за 5
попередніх місяців.
За аналогічний період 2021 року було взято участь у розслідуванні 43
випадків захворювань на ботулізм з 46 постраждалими, серед яких померло 5
хворих.
За оперативними результатами розслідування захворювань на ботулізм у
2022 році встановлено, що 18 випадків з 21 постраждалим пов’язано з
вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 13
випадків з 14 постраждалими, овочеві консерви - 3 випадки з 4 постраждалими
та рибні - 2 випадки з 3 постраждалими), 18 випадків пов’язано з із вживанням
в’яленої та жареної риби (13-домашнього в виготовлення, 4-придбаною в
місцях стихійної торгівлі, 1 – невідомого походження).
Разом з тим, через російську військову агресію, масові руйнування
інфраструктури, припинення проведення планових заходів державного нагляду
(контролю) операторів ринку, особливо з настанням літнього сезону

3

збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих
кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
Враховуючи вищевикладене, керуючись Законами України «Про захист
населення від інфекційних хвороб», «Про забезпечення санітарного та
епідемічного благополуччя населення», «Про основні принципи та вимоги до
безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за
дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти
тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», з метою
профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь вам необхідно
неухильно дотримуватись вимог чинного законодавства, зокрема:
- пройти державну реєстрацію оператора ринку (мати рішення про
державну реєстрацію);
- отримувати харчові продукти від постачальників/виробників лише при
наявності супровідних документів, які засвідчують їх походження та
безпечність;
- дотримуватись температурних режимів при зберіганні продуктів
харчування та продовольчої сировини, особливо тих, що швидко
псуються;
- дотримуватись правил товарного сусідства;
- дотримуватись технології приготування страв, термінів реалізації;
- контролювати правила дотримання особистої гігієни персоналом та
проходження медичних оглядів;
- забезпечити належний збір, зберігання та утилізацію твердих побутових
та харчових відходів. Для вивезення відходів повинні бути укладені
відповідні угоди зі спеціалізованими підприємствами, а також
обов’язкова наявність документів, які підтверджують її дієвість;
- забезпечити проведення дератизаційних, дезінсекційних заходів згідно
укладених угод зі спеціалізованими підприємствами, а також наявність
актів виконаних робіт;
- запровадження системи НАССР на потужності.
Звертаю увагу, що згідно статті 65 Закону України «Про державний
контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні
продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» «Про
державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти,
корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя
тварин» оператор ринку несе персональну відповідальність за порушення вимог
Закону.

Профілактика кишкових інфекцій, ботулізму та харчових отруєнь
Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є залучення до
приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними
правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування
їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного
температурного режиму тощо.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і
молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що
призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
За останні роки в Україні та і в нашій області значно загострилася
ситуація з захворюванням населення на ботулізм. Причиною захворювання
найчастіше стає вживання в'яленої риби, м'ясних, овочевих та грибних
консервів. Ботулізм – це отруєння, що спричиняється вживанням їжі, в якій є
сильно діюча отрута ботулінусу. Спороносна паличка –ботулінус- створює
дуже стійкі спори, що можуть витримувати нагрівання до 100 град.С
протягом 20 хвилин. Потрапивши в продукти, спори проростають і при
відсутності повітря виділяють отруту 0,035 мг якої достатньо, щоб людина
померла. Причиною захворювання можуть бути баночні консерви, особливо
домашні, що готуються при недостатній стерилізації, шинка, ковбаси, риба
при порушенні технології приготування та умов зберігання. Основними
ознаками появи хвороби є: двоїння або сітка в очах, головний біль, нестійка
хода, потім втрата голосу, параліч повік, забруднення ковтання, мови. Якщо
своєчасно не почати лікування, параліч дихання може швидко призвести до
смерті.
З метою профілактики кишкових інфекційних захворювань, ботулізму
та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступні заходи профілактики:
 НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у
приватних осіб у місцях, не призначених для здійснення торгівлі харчовими
продуктами. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі,
можна попросити у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку
продукції.
 НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з
вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у
спосіб, який зазначено на упаковці та дотримуватись встановлених термінів
зберігання.
 Приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання,
перед споживанням піддавати вторинній термічній обробці.
 Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.

 НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні,
кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання
у холодильнику).
 НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної
обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
 Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити
питною водою.
 НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з
річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
 Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з
централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
 При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний
туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і
прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас
питної води.
 НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
 Дотримуватись правил особистої гігієни:
 Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити
руки з милом.
 Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
 При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами
харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно
ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та
продукти.
 НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
 Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними
пляжами.
 У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно
терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування
небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до
прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
 При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну
допомогу.
Треба пам’ятати, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог
дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими
інфекціями.
Дотримуючись цих порад ви збережете своє здоров'я та здоров'я своїх
близьких.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше