Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про зміни в організації виплати допомоги на поховання,

Виконавчий комітет
05.05.2021

          З 1 квітня  поточного року відбулись зміни у виплаті допомоги на поховання, а 1 вересня ще зміняться правила в організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання пенсіонера. 
У цих двох питаннях допоможе розібратися перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Лариса Дуксова.

          З 1 квітня поточного року змінились правила отримання допомоги на поховання. У чому суть змін?

          Так, дійсно, з 1 квітня поточного року виплати на поховання та недоотриманої у зв'язку зі смертю одержувача пенсії, органи Пенсійного фонду України здійснюють виключно через уповноважені банки. Ці зміни регламентовані постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня
2020 року за № 1279 “Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги”.

          Які документи треба подавати для отримання допомоги на поховання?

          При зверненні до органів Фонду для отримання допомоги на поховання або недоотриманої пенсії померлого пенсіонера потрібно подати заяву разом із наступними документами: документ, що посвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера. І, враховуючи зміни, які відбулись з 1 квітня 2021 року, обов'язково надати номер банківського рахунку (це може бути будь-який вже відкритий рахунок в установі банку).

          Зверну увагу, ще на один момент. Заявники, які згідно з паспортом зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, надають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

          Чи є ще нюанси, на які треба звернути увагу заявнику при зверненні до Фонду з приводу недоотриманої пенсії через смерть пенсіонера?

          Так, є. Члени сім'ї, які звертаються за недоотриманою пенсією протягом шести місяців з дати смерті пенсіонера, мають надати ще й документи, які підтверджують родинні стосунки. Заявник також подає паспорт або інший документ, що підтверджує проживання з пенсіонером на день його смерті.

          Для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини, окрім документа, що посвідчує особу заявника, та свідоцтва про смерть, обов'язково надається й свідоцтво про право на спадщину.

        З 1 вересня поточного року зміниться організація виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання. Що це за зміни?

          Так, з 1 вересня відбудуться певні зміни в організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня2021 року № 277 “Про додаткові зміни щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України” пенсіонери, які на сьогодні отримують виплати у відділеннях АТ «Укрпошта» або з доставкою додому листоношами, до 1 вересня 2021 року повинні обрати один з уповноважених банків для здійснення подальшої виплати пенсій.

          А якщо хтось не встигне зробити вибір з різних причин до вказаної дати. Як бути в таких випадках?

У разі, якщо до визначеного терміну громадяни не зроблять вибір, виплата пенсій кожному з таких одержувачів з 1 вересня 2021 року здійснюватиметься через поточний рахунок в АТ “Ощадбанк”, який буде відкритий за зверненням органу Пенсійного фонду України. Але громадяни будь-коли зможуть змінити уповноважений банк за власним бажанням.  Усі громадяни будуть поінформовані про зміну умов доставки пенсії індивідуальним письмовим повідомленням.

 

          Але серед одержувачів пенсій є люди, які себе не можуть обслуговувати, наприклад, люди з інвалідністю. Як їм бути?

          Так, є певні категорії громадян, які будуть продовжувати отримувати пенсійні виплати за місцем фактичного проживання, це:

  • люди з інвалідністю І групи;
  • особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду;
  • особи, які досягли 80-річного віку;
  • одержувачі державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

          Для цього відповідно до постанови, до 1 вересня 2021 року Пенсійний фонд України проведе перший конкурс для відбору організацій, які здійснюватимуть виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України. До його проведення виплату і доставку пенсій здійснюватиме АТ „Укрпошта”.

         Де можна побачити перелік уповноважених банків для пенсіонерів, які будуть переходити з “Укрпошти” на банки?

          З переліком банків для здійснення подальшої виплати пенсії можна ознайомитися за адресою: https://www.pfu.gov.ua/1906048-perelik-bankiv-upovnovazhenyh-na-vyplatu-pensij/.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше