Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Онлайн-тест на ризик цукрового діабету 2 типу – простий крок для профілактики хвороби

Новини громади
17.11.2021

16 листопада 2021, Дніпро — Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» та Центр громадського здоров’я України в рамках інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом» створили перший в Україні доказовий онлайн-тест на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу.

Його можна пройти на сайті diabetes.phc.org.ua/, як самостійно, так і під час прийому у свого сімейного лікаря, щоб на основі його результату одразу отримати рекомендації щодо відповідного лікування та зміни способу життя.

Цей тест є Формою оцінки ризиків цукрового діабету 2 типу, що є частиною Уніфікованого клінічного протоколу первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Цукровий діабет 2 типу», затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров'я №1118 від 21 грудня 2012 року. А отже – він може бути використаний сімейним лікарем у медичній практиці.

Дніпропетровська область – одна з п’яти цільових регіонів, де впроваджується проєкт і останні 7 років є лідером за кількістю пацієнтів з ендокринними захворюваннями. Близько 105 тисяч людей у на Дніпропетровщині мають цукровий діабет, із них 20 тисяч отримують інсулінотерапію.

За даними Світового Банку, 6,1% українців віком 20-79 років мали цукровий діабет (дані за 2019 рік). Поширеність цього захворювання становить 8,4%. Більше половини людей з цукровим діабетом (65%) не знають про свій діагноз. Рівень госпіталізацій пацієнтів з цукровим діабетом в Україні дуже високий, і це захворювання забирає приблизно 40 000 життів щорічно.

Одними з причин, що перешкоджають своєчасному виявленню цукрового діабету 2 типу, можна виділити:

  • недостатню обізнаність щодо факторів ризику цукрового діабету 2 типу;
  • відсутність звички регулярно перевіряти свій рівень глюкози в крові;
  • нерегулярність профілактичних оглядів у сімейного лікаря або неякісна комунікація між лікарем та пацієнтом.

Серед основних факторів ризику цукрового діабету 2 типу – надмірна вага тіла, недостатня фізична активність, високий артеріальний тиск, нездорове харчування, паління та спадковість. Окрім того, ризик цього захворювання зростає з віком.

Згідно результатів дослідження STEPS, яке проводилося Всесвітньою організацією охорони здоров’я, 27,4 % українців взагалі ніколи не вимірювали свій рівень глюкози крові. В той же час, саме своєчасне виявлення підвищеного рівня глюкози у крові допомагає вчасно почати лікування і таким чином зберегти здоров’я і життя пацієнта.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше