Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інформація від Фонду соціального страхування України

Виконавчий комітет
25.07.2019

З 01 липня в Україні зріс прожитковий мінімум та пов’язані з ним страхові виплати

Прожитковий мінімум для працездатних громадян тепер становить 2007 грн, для непрацездатних – 1564 грн.

У зв’язку з цим зріс граничний розмір одноразової допомоги для осіб, у яких право на страхові виплати настало після 01 липня п.р.:

- потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві відповідно до ступеня втрати професійної працездатності (17 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб) – 2007*17 = 34 119 грн;

- сім’ї у разі смерті потерпілого (100 розмірів прожиткового мінімуму) – 2007*100 = 200 700 грн;

- утриманцю у разі смерті потерпілого (20 розмірів прожиткового мінімуму) – 2007*20 = 40 140 грн.

Раніше ці виплати відповідно становили 32 657 грн, 192 100 грн, 38 420 грн.

Також змінився розмір компенсації потерпілому на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобілів – 22% прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць, або на транспортне обслуговування – 29% прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць, відповідно до постанови КМУ від 14.02.2007 № 228.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 -----------------------------------------------------------------------------------

За шість місяців Фонд соціального страхування України в Дніпропетровській області виплатив 137,6 млн грн допомог по вагітності та пологах

За оперативними підсумками першого півріччя 2019 року середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах у Дніпропетровській області збільшився на 23,5% порівняно з 6 місяцями минулого року. Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України працевлаштованим жінкам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Загалом упродовж січня–червня цього року Фонд соціального страхування України в Дніпропетровській області профінансував 137,6 млн гривень допомог по вагітності та пологах.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується. Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді. Крім того, жінкам, віднесеним до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

Управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

в Дніпропетровській області

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Допомога по догляду за хворою дитиною фінансується Фондом з першого дня

Фонд соціального страхування України компенсує застрахованим особам втрачений за період догляду за хворою дитиною або членом сім’ї заробіток, починаючи з першого дня догляду. Розмір допомоги залежить від тривалості страхового стажу і визначається на загальних підставах.

Надання допомоги з тимчасової втрати працездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи у стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

Зазначимо, допомога по тимчасовій непрацездатності у разі хвороби або травми самої застрахованої особи фінансується Фондом, починаючи з шостого дня непрацездатності, й до відновлення здоров’я або встановлення інвалідності. Перші п’ять днів непрацездатності оплачуються роботодавцем.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності складає від 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Найпоширеніші помилки при оплаті листків непрацездатності.

Відповідальність роботодавців

Найпоширенішою помилкою при оплаті листків непрацездатності є надмірне нарахування матеріального забезпечення, у зв’язку з чим виникає переплата матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

Причиною таких помилок є неправильне застосування або порушення норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266, а саме: невірне визначення розрахункового періоду та/або сум заробітної плати для обчислення середньоденної заробітної плати.

Крім цього, часто допускаються такі помилки:

- надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного сп’яніння, або дій, пов’язаних з таким сп’янінням (порушення норм ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон № 1105);

- призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах на підставі листка непрацездатності, виданого (оформленого) з порушенням встановленого порядку (порушення норм ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Найбільш поширені порушення в оформленні листків непрацездатності:

  • вказують скорочену назву підприємства та не заповнюють його адресу;
  • не підкреслюють слово «первинний» або «продовження»;
  • не підкреслюють причину непрацездатності;
  • не вказують режим (стаціонарний, амбулаторний тощо);
  • виправлення в листку непрацездатності не засвідчують підписом лікаря або печаткою закладу охорони здоров`я «Для листків непрацездатності»;
  • при тимчасовій непрацездатності понад 10 днів листок непрацездатності не засвідчують підписом завідувача відділення.

Відповідальність роботодавців, як страхувальників, визначена статтею 15 Закону № 1105.

Так, у разі подання недостовірних відомостей, використання роботодавцем коштів Фонду з порушенням встановленого порядку, роботодавець добровільно чи на підставі рішення суду повинен відшкодувати страховику заподіяну шкоду (ч. 3 ст. 15 Закону № 1105).

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону № 1105 роботодавець несе відповідальність за:

1) порушення порядку використання коштів Фонду, несвоєчасне або неповне їх повернення;

2) несвоєчасне подання або неподання відомостей, встановлених цим Законом;

3) подання недостовірних відомостей про використання коштів Фонду;

4) шкоду, заподіяну застрахованим особам або Фонду, внаслідок невиконання або неналежного виконання обов'язків, визначених цим Законом.

У разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми. За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. Одночасно, на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу (ч. 6 ст. 15 Закону № 1105).

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Серед причин зростання кількості лікарняних: збільшення захворюваності та порушення у видачі лікарняних

Фонд соціального страхування України протягом 2018 року надав матеріальне забезпечення більше, ніж 2,5 млн застрахованих осіб. Витрати на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності у порівнянні з 2017 роком збільшились на 1 679,4 млн грн, або на 27,7 відсотка. При цьому, загальна кількість днів тимчасової непрацездатності порівняно з 2017 роком збільшилась на 5,7 % і становить 37 759 242 дні.

Нагадаємо, Фонд соціального страхування України фінансує надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності всім застрахованим (працевлаштованим) особам, починаючи з шостого дня лікарняного й до моменту одужання або встановлення інвалідності. Розмір допомоги залежить від тривалості страхового стажу та складає від 50% (стаж до 3-х років) до 100% (стаж понад 8 років) середньоденної заробітної плати.

Серед найбільш вагомих причин росту загального числа днів тимчасової непрацездатності можна виділити:

  1. Збільшення рівня захворюваності працюючого населення. У переважній більшості областей України зареєстровано зростання рівня сезонних захворювань на грип та ГРВІ, зростання рівня захворюваності на серцево-судинні, онкологічні, цереброваскулярні захворювання, травми, туберкульоз, спалахи кору.
  2. Збільшення кількості хворих, які направлені на відновлювальне лікування в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів.
  3. Збільшення кількості страхувальників, застрахованих осіб та категорій осіб, яким надається допомога по тимчасовій непрацездатності (працюють за цивільно-правовими угодами, працівники фермерських господарств та ФОП). Зокрема, станом на сьогодні право на отримання допомог, страхових виплат, медичних і соціальних послуг за рахунок коштів Фонду у разі настання страхових випадків мають 12,7 млн осіб. За останні два роки кількість застрахованих осіб зросла на 2,3 млн.
  4. Недостатній контроль за станом експертизи тимчасової непрацездатності в закладах охорони здоров’я. За результатами перевірок фахівцями Фонду виявлено недоліки та упущення в організації та якості експертизи тимчасової непрацездатності в закладах охорони здоров’я і, як наслідок, наявність порушень у видачі (продовженні) листків непрацездатності, в тому числі необґрунтовану їх видачу (продовження).

Так, під час проведення перевірок закладів охорони здоров’я у 2018 році виявлено, що 6 395 листків непрацездатності видано з порушеннями порядку видачі листків непрацездатності, що становить 3,6% від листків непрацездатності, які проаналізовані під час перевірок у закладах охорони здоров’я, у тому числі 2 789 – необґрунтовано виданих та продовжених (1,6% від усіх перевірених листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я).

  1. Збільшення кількості приватних закладів охорони здоров’я та лікарів, що провадять медичну практику як фізичні особи-підприємці, яким надано право видачі листків непрацездатності.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше