Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Гострі кишкові інфекції в Криворізькому районі як уберегтися.

Цивільний захист
22.05.2025

В Криворізькому районі за 4 місяці 2025 року в  порівнянні з аналогічним періодом 2024 року спостерігається  незначне зростання захворюваності на гострі  кишкові захворювання на 1,6%: 27 проти 26 минулого року. Питома вага дитячої захворюваності  склала 85,1%. Серед факторів передачі вагому роль склали м’ясні вироби (40,7%) та  молочні продукти – 37,0%. Рибні продукти та яйця   склали по  7,4%,  овочі - 3, 7%.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричиняються бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі (підтримуйте чистоту, відокремлюйте сиру їжу від готової, ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти, використовуйте чисту або очищену воду і свіжі продукти),  купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі.

Не займайтесь самолікуванням. Дотримуйтесь   гігієнічних правил та вимог. Бережіть себе та  своє здоров’ я.

 

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду

 та  профілактики інфекційних хвороб

ВСП «Криворізький районний відділ

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ                                           Світлана Науменко

2025 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше