Гострі кишкові інфекції в Криворізькому районі як уберегтися.
В Криворізькому районі за 4 місяці 2025 року в порівнянні з аналогічним періодом 2024 року спостерігається незначне зростання захворюваності на гострі кишкові захворювання на 1,6%: 27 проти 26 минулого року. Питома вага дитячої захворюваності склала 85,1%. Серед факторів передачі вагому роль склали м’ясні вироби (40,7%) та молочні продукти – 37,0%. Рибні продукти та яйця склали по 7,4%, овочі - 3, 7%.
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричиняються бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі (підтримуйте чистоту, відокремлюйте сиру їжу від готової, ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти, використовуйте чисту або очищену воду і свіжі продукти), купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі.
Не займайтесь самолікуванням. Дотримуйтесь гігієнічних правил та вимог. Бережіть себе та своє здоров’ я.
Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду
та профілактики інфекційних хвороб
ВСП «Криворізький районний відділ
ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ Світлана Науменко
