Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Застраховані особи підприємств Дніпропетровської обл.отримали 94 млн грн 02.02.2022. Фонд соціального страхування України в Дн.обл.направив 6,2 млн грн 02.02.2022. Стан травматизму за 2021 02.02.2022. Українці хворіли на 5 млн днів довше у 2021 році 04.02.22.

Новини громади
09.02.2022

Застраховані особи підприємств Дніпропетровської області отримали 94 млн грн допомог за час догляду за хворими родичами

За оперативними даними упродовж 2021 року 29,3 тисячі застрахованих осіб знаходились на лікарняному по догляду за хворим членом сім’ї, у тому числі за хворими дітьми до 14 років. Фонд соціального страхування України в Дніпропетровській області компенсував їм втрачений заробіток за весь період здійснення догляду на загальну суму 94,0 млн гривень.

Загалом застраховані особи підприємств Дніпропетровської області провели на лікарняних у зв’язку із потребою догляду за хворими родичами майже 296,2 тисячі оплачених за кошти Фонду днів. Здебільшого догляд здійснювався за хворими дітьми.

Фінансування такої допомоги здійснюється ФССУ, починаючи з 

першого дня і за весь час непрацездатності з цієї причини. Середньоденний розмір виплати склав за підсумками минулого року 317,37 гривні, що на 9,3 % більше, ніж у 2020 році.

Зазначена допомога фінансується Фондом, починаючи з першого дня здійснення догляду за хворим членом сім’ї. Її розмір обчислюється на загальних підставах і складає від 50% середньої заробітної плати застрахованої особи (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років або за наявності пільг).

Нагадаємо, надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

           Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках,  урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

 

Фонд соціального страхування України в Дніпропетровській області направив 6,2 млн грн на фінансування допомог на поховання у 2021 році

Упродовж 2021 року Фонд соціального страхування України в Дніпропетровській області надав допомоги на поховання родинам 1 521 працюючих. Це на 210 страхових випадків або 16% більше, ніж упродовж 2020 року.

На фінансування зазначених допомог Фонд в Дніпропетровській області направив 6 236 100 гривень. Допомоги були виплачені сім’ям померлих або особам, які здійснили поховання, у розмірі 4 100 гривень. Також допомога на поховання надається у разі смерті членів сім’ї, які перебували на утриманні застрахованої особи (не мали самостійних джерел засобів до існування).

Призначення допомоги здійснюється на підставі свідоцтва про смерть та оригіналу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть або оригіналу довідки про смерть, виданих для отримання допомоги на поховання.

Окремо зазначимо, що до наведених даних не включено відшкодування Фондом вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого, які фінансуються ФССУ у разі смерті застрахованих осіб через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання.

 

Стан виробничого травматизму та професійних захворювань на підприємствах

Кривого Рогу та Криворізького району за  2021 рік

 

Протягом 2021 року до Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області надійшло 1030 повідомлень про нещасні випадки на виробництві, з них 56 повідомлень про смертельні випадки і випадки смерті працівників на виробництві, 5 повідомлення - про  групові нещасні випадки, 842 повідомлення про гострі професійні захворювання у медичних працівників.

У порівнянні з таким же періодом 2020 року кількість повідомлень про нещасні випадки/ гострі професійні захворювання збільшилась на 53,7% (1030 проти 670). Це зумовлено випадками інфікування на  COVID-19 медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, роботи яких пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження. Повідомлення про такі випадки за 2021 складають 81,7% від загальної кількості повідомлень.

Страхові експерти з охорони праці Криворізького відділення управління приймали участь у розслідуванні усіх нещасних випадків та професійних захворювань.

За результатами розслідувань складені акти про нещасні випадки на виробництві за формою Н-1/П  на 180 працівників, в тому числі на 14 працівників, що загинули та на 29 працівників, яким встановлені гострі професійні захворювання.

У 933 випадках комісії з розслідування нещасних випадків/гострих професійних захворювань дійшли висновку, що нещасні випадки не пов’язані з виробництвом, у тому числі 35 випадків смерті на підприємстві,  гострих професійних захворювань (отруєнь) 885випадків ( в тому числі 10 смертельних).

В 2021 році відбулося зниження рівня виробничого травматизму на 14 осіб, або 7,2% (180 проти 194), кількість загиблих збільшилась на 3 особи (14 проти 11). Відбулося збільшення кількості групових нещасних випадків на підприємствах міста на 4 випадки (6 проти 2).

Загалом травми отримали працівники 47 підприємств, якими охоплено 16 галузей промисловості.

До основних подій, які призвели до страхових нещасних випадків, відносяться:

- падіння потерпілого під час пересування 16% (29 осіб)

- падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, будівель, устаткування, породи, ґрунту тощо – 15 % (27 осіб);

- падіння потерпілого з висоти – 6% (11 осіб).

 

Через організаційні причини сталося 71 % нещасних  випадків (128 осіб), зокрема невиконання вимог  інструкцій з охорони праці (59% або 107 осіб) та невиконання посадових обов’язків (12% або21особа). Технічні причини  призвели до травмування (5,5% або 10 осіб). В результаті психофізіологічних причин травмувалось 13 осіб (7%).

 

Гострі професійні захворювання

 

В 2021 році було зареєстровано 842 повідомлення  про гостре професійне захворювання (отруєння) по фактах інфікування медичних та інших  працівників закладів охорони здоров’я  на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2( далі -ГПЗ), з них 12 - смертельні випадки.

По результатам розслідування було складено 29 актів за формою Н-1/П (з них 2 зі смертельними наслідками), пов’язаних з виробництвом, що складає 16 %  від загальної кількості потерпілих за цей період.

За 2021 рік порівняно з 2020 роком кількість випадків ГПЗ COVID-19 збільшилась в 1,8  раза (з 468 до 842), кількість смертельних випадків збільшилась на 8 випадків (з 4 до 12).

Основними причинами гострих професійних захворювань є організаційні причини - потерпілі захворіли через невиконання вимог інструкцій з охорони праці та невиконання посадових обов'язків.

 

Професійні захворювання

 

В 2021 році в порівнянні з 2020 роком відбулося зменшення на 5,8% кількості хворих, у яких виявлено хронічні професійні захворювання, на 11 осіб (178 особи проти 189). Загалом професійні захворювання отримали працівники 15 підприємств, якими охоплено 5 галузей промисловості.

Переважна більшість професійних захворювань встановлена на підприємствах гірничо-металургійного комплексу міста, де умови виробничого середовища несприятливі для працюючих (пил, шум, вібрація, важкість праці). Рівень професійної захворюваності збільшився на підприємствах добувної промисловості і розроблення кар'єрів - на 14 випадків (137 проти 123), на підприємствах металургійного виробництва - на 10 випадків (21 проти 11), діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування - на 1 випадок (1 проти 0).

В структурі професійних захворювань перше місце належить хворобам органів дихання –                           132 випадки – 37 % від загальної кількості. Друге місце радикулопатія –  у 89 осіб (25%), третє місце вібраційна хвороба – 70 випадків, або 20 %, на 4 місці - хвороби органів слуху - у 48 осіб (13,6 %).

Найбільша небезпека розвитку патологій виявляється у прохідників, машиністів екскаваторів, водіїв автотранспортних засобів, машиністів бурових установок, машиністів конвеєрів, електрослюсарів (слюсарів) чергових та з ремонту обладнання, кріпильників, гірників тощо.

 

Профілактична робота

  У Криворізькому відділенні  зареєстровано близько 44  тисяч страхувальників. На кожного з 9-ти страхових експертів з охорони праці, які працюють у відділенні, приходиться близько 5 тисяч підприємств.

  Однією із складових профілактичної роботи страхових експертів з охорони праці є пропаганда безпечних та нешкідливих умов праці. Проведені у звітному періоді семінари, наради, круглі столи із спеціалістами з охорони праці підприємств найбільш небезпечних видів діяльності дали змогу донести до їх учасників стурбованість Криворізького відділення управління рівнем виробничого травматизму та профзахворюваності, прийняти за їх результатами відповідні рішення, розробити дієві профілактичні заходи.

Працівниками Криворізького відділення управління щоденно надається методично-консультативна допомога фахівцям з охорони праці закладів охорони здоров’я та головам комісій з розслідування гострих професійних захворювань на COVID-19 щодо забезпечення своєчасного та об’єктивного проведення процедури таких розслідувань відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337.

Шляхи зменшення випадків травматизму та профзахворювань ми у відділенні бачимо два: по-перше - робітник повинен чітко дотримуватись вимог норм безпеки, а по друге – власник повинен виконувати вимоги законодавства про охорону праці.

 

Українці хворіли на 5 млн днів довше у 2021 році

Упродовж 2021 рокуФонд соціального страхування України прийняв на фінансування лікарняні  українських працівників загальною тривалістю 41 

мільйон 341 тисяча 662 дні за рахунок коштів Фонду. Застраховані особи провели на лікарняних у разі захворювань, травм, потреби догляду за хворими рідними або ізоляції від COVID-19 на 4,8 мільйона днів більше, ніж у 2020 році.

Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ можна у телеграм-каналі, де в оперативному режимі оновлюється інформація про здійснене фінансування: 

https://t.me/socialfund.

Щоб дізнатись дату оплати лікарняного, потрібно знати точну дату 

подання за ним заяви розрахунку роботодавцем – її можна уточнити у 

бухгалтерії підприємства або відділенні Фонду, для цього у кожному обласному управлінні створено окремі гарячі лінії: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493.

Нагадаємо, допомоги по тимчасовій непрацездатності виплачуються Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня лікарняного й до моменту одужання або встановлення інвалідності (перші п’ять днів 

фінансуються за рахунок коштів роботодавця). Виключенням є допомоги по догляду за хворими дітьми, які фінансуються Фондом з першого дня догляду.

Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить відтривалостістраховогостажута визначається, виходячи із середньоденної 

заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за 

розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне 

страхування,на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді 

без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

 

У залежності від страхового стажу розмір допомоги складає:

1)50% середньої заробітної плати (доходу) –застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років, або в разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4)100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років, або при наявності пільг відповідно до 

законодавства, а також медичним працівникам у разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу.

 

 

   У 2021 році працівники підприємств Дніпропетровської області провели 32,5 тисяч днів на оплачуваній ФССУ самоізоляції від COVID-19

   Аби зупинити поширення COVID -19 Фонд соціального страхування України оплачує українцям період самоізоляції після контакту  хворим на коронавірусну хворобу. Така допомога від Фонду фінансується у розмірі 50% середнього доходу та 100% – для медичних працівників.

   Упродовж 2021 року працівники підприємств, які перебувають на обліку у відділеннях управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області були на самоізоляції під медичним наглядом 32,5 тисяч профінансованих за кошти ФССУ днів. У перший рік пандемії кількість днів самоізоляції, оплачених за кошти Фонду, сягала 24,1 тисячі.

   Загалом за підсумками 2021 року Фонд соціального страхування України в Дніпропетровській області профінансував проходження самоізоляції для 5,8 тисяч застрахованих осіб на суму 6,3 млн гривень.

   Допомога по самоізоляції фінансується ФССУ на підставі електронного лікарняного,  створеного із зазначенням причини непрацездатності «10 – Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2».

   ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня, перші п’ять днів самоізоляції оплачуються роботодавцем. Для отримання виплати роботодавець працівника має оформити на підставі е-лікарняного заяву-розрахунок – саме від дати її подання залежить дата фінансування допомоги.

   Слідкувати за станом фінансування лікарняних, у тому числі по самоізоляції від COVID-19, можна онлайн у телеграм-каналі: https://t.me/socialfund.

 

 

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше